Araç muayenesi nedir, nasıl yapılır?

Herkesin bildiği üzere, trafiğe çıkan her aracın belirli periyotlarda muayeneye girmesi zorunludur. Araç muayenesi, sizin, aracınızın ve trafikteki diğer araçların güvenliği için ticari araçlarda her yıl, binek araçlarda ise iki yılda bir mutlaka yapılması gereken bir denetimdir. Periyodik bakımdan farklı olarak, araç muayenesi devletin zorunlu tuttuğu bir kontroldür. 

Türkiye’de araç muayene işlemleri TÜVTÜRK aracılığı ile yürütülür ve yasal olarak trafiğe çıkabilmesi ve güvenle yola devam edebilmesi için aracınız birtakım kontrollere tabi tutulur. Araç muayenenizi yaptırmadığınızda, aracınız trafikte güvenlik tehdidi oluşturabileceğinden hakkınızda cezai işlem uygulanır. Peki araç muayenesinde neler yapıldığını biliyor musunuz? Mercedes-Benz Koluman olarak araç muayenesinin detaylarını sizler için derledik… 

Araç Muayenesinden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Aracınıza kayıtlı borcun bulunmaması:

Öncelikle aracınızın muayeneye girebilmesi için bazı yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması gereklidir. Örneğin aracınıza ait bir trafik cezası, MTV, otopark, köprü ya da otoyol borcunun bulunmaması gerekir. Bu nedenle araç muayenesine gitmeden önce, borcunuz olup olmadığını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfasından öğrenmeli, varsa borçlarınızı kapatmalısınız. 

Aracın trafik sigortasının yapılmış olması:

 Muayene sırasında aracınızın trafik sigortasının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu nedenle araç muayenesinden önce aracınızın trafik sigortasının yapılmış olduğundan emin olmalısınız. 

Zorunlu trafik sigortanızın süresi bitmiş ise Koluman Sigorta‘dan destek alabilirsiniz.

Ruhsat:

Muayene esnasında aracın ruhsatı ibraz edilmelidir. Aracınızın ruhsatını muayene öncesinde hazır bulundurmalısınız. 

LPG/CNG’li araçlar için belge:

LPG/CNG’li araçlar için yakıt sistemi montaj belgesinin hazır bulunması ve LPG/CNG’li araçların üzerinde yer alan etiketlerin okunur olması gerekmektedir. 

Araç size ait değilse: Araç yeni ve henüz sizin üzerinize kaydedilmemişse ya da başkasının aracını muayeneye getiriyorsanız, T.C. kimlik numaranızı, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaportunuzu yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. 

Araç muayenesi sorgulamayı nasıl yapabilirsiniz?

-Bu işlemi E-devlet muayene durum sorgulama linkine tıklayarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Kimlik doğrulama işleminin ardından sorgulama sayfasına yönlendirileceksiniz ve karşınıza çıkan sayfada aracınızla ilgili detaylı bilgileri girdiğinizde sorgulama ekranından gerekli bilgileri göreceksiniz.  

-TÜVTÜRK üzerinden muayene randevusu almak için, sorgulama sayfasına Araç Plaka No ve Araç Muayene Rapor Numarası’nı girerek muayene bilgilerine ulaşabilirsiniz. 

Nasıl randevu alabilirsiniz? 

  • TÜVTÜRK web sitesinden ücretsiz randevu bölümüne tıklayın.
  • Çıkan ekrana Plaka no, ruhsat seri no ve randevu alınacak şehir bilgilerini girin. 
  • TÜVTÜRK’ten almak istediğiniz hizmet türünü seçin.
  • Tarih ve istasyona uygun olarak randevu saatinizi seçin.
  • Son olarak randevunuzu onaylayın.

Bunun yanı sıra, Pazar günü dışında, haftanın 6 günü 8.00-20.00 saatleri arasında 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezine bağlanarak da randevu alabilirsiniz. 

Araç muayenesinde nelere bakılır?

Araç tanımlaması ve ruhsat kontrolü:

Aracınızın fiziksel muayenesi başlamadan önce, aracınızın yasal ve güncel olduğundan emin olmak için aracın türü, kaydı ve sigorta belgeleri kontrol edilecektir. 

Aydınlatma sistemleri:

Araç muayenesinin en önemli aşamalarından biri, aracınızı kullanırken görüşünüzü etkileyecek herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız adına aydınlatma sistemlerinin kontrol edilmesidir. 

Fren sistemleri: 

Aracınızın güvenliği açısından en önemli sistemlerden birinin frenler olduğu malum. Araç muayenesinde frenlerinizin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilecektir. 

Motor Kontrolü: 

Motorunuzda veya bileşenlerinde herhangi bir sızıntı veya hasar olup olmadığını kontrol edilecektir. Bu inceleme, egzoz, yakıt deposu, şanzıman, akü, soğutma sıvısı ve daha fazlasını içerir. Bu aşamada emisyon sisteminiz de denetlenir.

Şasi Kontrol: 

Bu noktada aracınızın amortisörleri, helezon yayları, aksları ve motorunuz veya çevresinde herhangi bir aşınma, yıpranma var mı diye kontrol edilecektir. Burada egzoz sistemlerinin de kontrolü sağlanmaktadır. 

Lastik ve Jant Kontrolü:

Lastikleriniz, lastik diş derinliği ve aşınmasının yanı sıra güvenliklerini tehlikeye atabilecek herhangi bir delinme veya hasara karşı da kontrol edilecektir. Ayrıca bu aşamada jantlarınızın durumu da değerlendirilir. 

Tüm bu alanlar kontrol edildikten sonra, aracınızın sürüşünde bir problem olup olmadığını kontrol edebilmek açısından aracınızla test sürüşü gerçekleştirilecektir. 

Aracınızda bulunması gerekenler:

İlk yardım çantası, reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne, aracınızda mutlaka bulunması gereken ekipmanlar arasındadır. Bu ekipmanlar aracınızda yoksa, araç muayenesi olumsuz sonuçlanacaktır. Aracınızda bulunan ekipmanlar hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

Koluman Daima Yanında!

Uzun yola çıktığınızda yaşayabileceğiniz olumsuzlukları en aza indirmek için bakım ve onarım gibi konularda Koluman şubelerinde gerekli hizmeti alabilirsiniz. Periyodik bakımlarınızı önceden yaptırırsanız karşılaşabileceğiniz olumsuzluklar da azalacaktır. Ayrıca periyodik bakımları yaptırılan bir otomobilin araç muayenesinden geçmesi için ekstra masraf ve zahmete gerek kalmayacaktır. Sizin sorunsuz yolculuklar yapabilmeniz için, Koluman daima yanınızda.  

Mercedes bakım kampanyaları hakkında bilgi almak ve servis randevusu almak için bizimle iletişime geçin.