Otomobiller marka ve modellerine göre pek çok farklılık gösterse de çoğu ortak özelliklere sahip bir gösterge paneli ve uyarı ışıkları bulundurur. Gösterge panelindeki ışıklar renkleri üzerinden anlamlandırılır. Mavi veya yeşil, özelliğin etkin olduğunu belirtirken; sarı veya turuncu, sürücüleri bir sistemin yakında kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarır. Kırmızı renkte yanan bir uyarı ışığı ise araçta kritik bir durum olduğunu gösterir.
Bu yazımızda gösterge panelinde bulunan uyarı ışıkları ve anlamları hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlayacak önemli noktaları sizler için derledik.
Motor Sıcaklığı Uyarısı
Kritik uyarı ışıklarından biri olan motor sıcaklığı uyarısı, genellikle araç bir süre kullanıldıktan sonra yanmaya başlar. Bu uyarı ışığının yanma nedenleri arasında birkaç faktör olabilir. Bunlara düşük motor soğutma suyu seviyeleri, sızdıran bir radyatör, tıkanmış borular ve hatta şişmiş bir conta dahildir. Sebebi ne olursa olsun, aracınızı ilk fırsatta güvenli bir şekilde kenara çekip durdurmanız zorunludur. Bu uyarı ışığı yanıyorken sürüşe devam etmek, motorda bir arızaya ve kalıcı hasara neden olabilir. Sorunu çözemiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir servise gitmelisiniz. Yakınlarda servis bulunmuyorsa, oraya kendi başınıza gitmeye çalışmak yerine bir çekici çağırmayı düşünebilirsiniz.
Motorla ilgili olası hiçbir sorun uzun süre göz ardı edilmemelidir. Sensör veya araba paneli ışıklarında bir arıza olsa bile, en kısa zamanda bir servise gitmelisiniz.
Kızdırma (Isıtma) Bujisi Uyarısı
Kızdırma (ısıtma) bujisi uyarısı, az bilinen uyarı ışıklarından biridir. İşaret ettiği sorun giderilmediği takdirde, kızdırma bujilerindeki sorun yakıtın erken ya da geç yanmasına neden olabilir, bu da kaba bir motor sesi ve yakıt verimliliğinde düşüş olarak kendini gösterir.
Dizel Partikül Filtresi Uyarısı
Dizel partikül filtresi, yalnızca dizel motorlu araçlarda bulunan bir semboldür. Dizel partikül filtresi uyarısı, filtrenin tıkanmış veya hasar görmüş olabileceğini belirtir. Bu durum, egzozdan gözle görülür bir duman çıkmasına neden olur. Dizel partikül filtresi kontrol edilmezse motorda hasara neden olabilir.
Akü Şarj Uyarısı
Akü şarj uyarısı teknik olarak kritik gösterge ışıklarından biri olsa da bu uyarı ışığının yanması, aracın anında durdurulmasını gerektirmez. Bunun yerine, ses sistemi veya klima gibi elektrik tüketen tüm cihazları kapatmayı düşünebilirsiniz. Bu uyarı ışığının yanmasının olası nedeni, motorun ve alternatörün aküyü yeniden şarj etmek için düzgün çalışmaması olabilir ve aküye binen herhangi bir ek yük, kontağı bir sonraki açışınızda sizi yolda bırakabilir.
Hidrolik Direksiyon Uyarısı
Direksiyonla ilgili bir sorun, mekanik veya elektronik nedenlerden kaynaklanabilir. Bu uyarı ışığını aldığınızda, en kısa süre içerisinde aracınızı kenara çekmeniz tavsiye edilir. Direksiyon sıvınızın yeniden doldurulması gerekebilir ya da profesyonel bir yardıma ihtiyacınız olabilir.
Yağ Basıncı Uyarısı
Yağ basıncı uyarısı, yağ pompası yeterli basınç oluşturmadığında yanmaya başlar. Yaygın nedenler arasında bir sızıntı veya pompa arızasının yanı sıra düşük yağ seviyeleri de bulunur. Yağ seviyesini kontrol edip takviye yaptığınız halde sorun devam ediyorsa bir profesyonelden yardım almanız faydalı olacaktır.
Fren Sistemi Uyarısı
Arızalı olan fren sistemi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu uyarı ışığı yandığında sorun, düşük fren hidroliği seviyesi veya fren balatalarının artık güvenilir şekilde çalışamayacak kadar aşınması olabilir. Arızalı frenler ile araç kullanmak tavsiye edilmez, yapılacak en iyi şey yol yardımı veya çekici çağırmaktır.
Kapı, Bagaj ve Kaput Uyarısı
Kapılarınızın düzgün bir şekilde kapatılmamış olması veya bagajınızı açık bırakmış olmanız kulağa çok kritik gelmese de özellikle diğer sürücüler veya yayalar için oldukça tehlikeli durumlar yaratabilir. Normalde, bu kapı veya kapaklardan birinin açık olup olmadığını kolaylıkla fark edebilirsiniz, ancak bazen yalnızca küçük bir miktar aralık kalmış kapı ya da kapaklar, bunu zorlaştırır. Bu noktada, gösterge panelinizdeki uyarı işaretlerine güvenebilirsiniz.
Aynı zamanda bu uyarı ışığının yanması, iç ışıkların da açık kaldığının ve zamanla akünün biteceğinin habercisidir. Her halükarda, yola çıkmadan veya aracınızdan ayrılmadan önce tüm kapı ve kapakların kapalı olduğunu kontrol etmelisiniz.
Emniyet Kemeri Uyarısı
Emniyet kemeri uyarısı bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak sürüşten önce emniyet kemerinizin doğru şekilde takıldığından emin olmak hayatınızı kurtarabilir. Hemen hemen tüm modern otomobillerde emniyet kemeri sensörü bulunur ve birçoğu sesli bir uyarı da verir.
Lastik Basıncı Uyarısı (TPMS)
Daha az kritik bir uyarı olmasına rağmen, lastik basıncı uyarısı (TPMS) uzun süre göz ardı edilmemelidir. Lastik basıncı düştükçe yol tutuşu azalır ve frenleme sistemi daha az kontrol edilebilir hale gelir. Bu uyarı ışığıyla karşılaştığınızda, bir lastik basıncı ölçme kitiyle ya da bir akaryakıt istasyonuna uğrayarak lastik basınçlarınızı kontrol edin. Lastiklerinizin basınçlarını yeniden ayarlayın ve varsa sızıntıların giderilmesini sağlayın.
Çekiş Kontrolü Uyarısı
Çekiş kontrolü uyarısı, lastikler yolu gerektiği gibi kavramadığında yanar. Bu uyarı yaygın olarak, karlı veya yağışlı hava koşullarında ortaya çıkar. Işık, normal hava koşullarında da yanmaya devam ediyorsa, bu durum sistemi kontrol ettirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Düşük Yakıt Uyarısı
Düşük yakıt uyarısı, deponuzdaki yakıtın azaldığını bilmenizi sağlar. Bu uyarı ışığını çok uzun süre görmezden gelmeyin. Çoğu modern araç, size bir benzin istasyonu bulmanız için yeterli olacak miktarda yakıt varken uyarı göstermeye başlar. Ancak bu uyarı ışığını uzun süre dikkate almazsanız, boş bir yakıt deposuyla yolda kalabilirsiniz.
Koluman Daima Yanınızda!
Mercedes-Benz aracınızın bakım ve onarım işlemlerini Koluman’da gerçekleştirin! Bakım ve onarım süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Koluman’ın profesyonel bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın.